maanantai 20. tammikuuta 2014

Metalliefektejä

Kevään ensimmäinen kurssi, metalliefektejä, järjestettiin lauantaina. Jännitin tauon jälkeen tapani mukaan kuin pieni tärisevä jänis mutta ihanat kurssilaiset ja sydäntä lähellä oleva aihe saivat sen onneksi unohtumaan hetkessä.

Olin stanssannut valmiiksi kasan kuvioita mustasta kartongista. Se tai esimerkiksi ruskea toimivat metallia feikatessa huomattavasti valkoista pohjaa paremmin. Periaatteessa peittävän oloisetkin maalit jäävät valkoisella pohjalla hailakoiksi ja toisaalta kimaltavat, kuultavat tuotteet tuovat efektinsä esiin parhaiten tummalla pohjalla.

Olin tällä kertaa luvannut, että teemme jonkinlaisen työn valmiiksi asti. Monster High -muistikirjat saivat toimia pohjina joihin lopulta liimattiin sulaan sopuun sekaisin eri tekniikoilla toteutetut koristeet. Kukaan kurssilaisista ei tosin tainnut olla niin villi, että olisi kiinnittänyt kirjaseensa ne kaikki.


Ihan ensimmäisenä kirja päällystettiin alumiiniteipillä jonka alle liimattiin stanssikuvioita ja johon paineltiin reikiä ja pieniä "niittejä" kuulakärkikynällä, muotoilupuikolla ja piikeillä. Koko pinnalle levitettiin alkoholimustetta jonka jälkeen se hiottiin. Loppuen lopuksi musteen värillä ei ole juurikaan väliä, sillä se sekoittuu hiottaessa alumiinipölyyn ja muuttuu lopulta harmahtavaksi. Me käytimme ruskeaa mutta mikä tahansa tummahko sävy tuottaa lähestulkoon saman tuloksen.

Taustan kiekura ja avaimen alla oleva ratas on maalattu metallinhohtoisilla akryylimaaleilla siten, että toisella kierroksella maalia levitettiin paksulti ja kuumennettiin puhaltimella kunnes se kupli. Kuplat paineltiin lopuksi sormella linttaan. Rattaaseen on vielä harjattu lähes kuivalla siveltimellä vähän mustaa.

Avain ja iso ratas on molemmat päällystetty kolmella kerroksella paksua, mustaa kohopulveria. Avaimen päälle on hierottu sormella micapulveria sen jälkeen kun viimeinen kerros on jäähtynyt juuri ja juuri kosketuslämpöiseksi. Sen pienen ikkunan ajan micapulverin seassa oleva vesiliukoinen hartsi tuntee vetoa kohopulverin hartsiainekseen ja tarttuu siihen pysyvästi kiinni. Vaihtoehtoisesti mican voi toki sekoittaa kohopulveriin ennen sulattamista. Silloin micaa kuluu enemmän ja lopputulos on inan eri näköinen.

Kuumensin ison rattaan kokonsa vuoksi useammassa pätkässä uudelleen kolmannen kohopulverikerroksen jälkeen ja painoin kumileimasimella tekstuuria sulaan massaan. Kuvion jäähdytyä levitin sen pinnalle sormin hopeanhohtoista vahaa. Muutamat vahoistani olivat päässeet hieman kuivahtamaan. Sain massan pehmennettyä lisäämällä purkkiin hieman alkoholimusteen liuotinta ja sekoittamalla sotkun tasaiseksi.

Ruosteiset siivet on maalattu Verday-rautamaalilla ja suihkittu patinalla.

Harjoittelimme myös metallinoloisen pinnan tuottamista akryylimaaleilla. Pohjana toimi Spellbindersin 3D-kansiolla kohokuvioitu tägi. Käytimme ruskean- ja punaisensävyisiä värejä sekä mustaa mutta olin ennen kurssia harjoitellut vähän vähemmän realistisella sini-vihreällä yhdistelmällä.


Hieroin maalamisen jälkeen kohollaan oleviin kohtiin vielä vähän kullanvihreää vahaa. Perhonen on maalattu sekalaisilla Verday-maaleilla ja isot rattaat on käsitelty kuten muistikirjan avain.

2 kommenttia:

  1. Todella kauniita :)

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvän näkösiä! Kyllä nyt harmittaa kun en päässytkään kurssille.... Toivon siis uusintakurssia! ;)

    VastaaPoista